dilluns, 15 de maig de 2017

Adéu a Emili Teixidor20-06-2012
Adéu a Emili Teixidor
Les restes de l'escriptor s'han col·locat a l'Escola Betània-Patmos de Barcelona, que ell mateix va fundar el 1958


Un home observa una foto molt recent d´Emili Teixidor, que s´ha disposat al costat de l´edifici que hores d´ara acull el fèretre de l´escriptor ACN


ACN familiars, alumnes, amics i gent del món de les lletres acomiaden aquest dimecres a la tarda l'escriptor Emili Teixidor traspassat aquest dimarts. La capella ardent s'ha instal·lat en una torratxa al capdamunt de l'Escola Betània-Patmos de Barcelona, a la part alta de la ciutat. Teixidor va fundar l'Escola Patmos el 1959 i el 1975 es va fusionar amb la Betània. Entre els que li han volgut donar l'últim adéu, hi ha hagut la seva editora, Ester Pujol: "El buit el deixa a les lletres catalanes, personalment també, però això ara no és important. Era un dels grans i per sort ens queda la seva obra, convido a tothom que la llegeixi", ha assegurat. El funeral s'oficiarà dijous a la tarda al seu poble natal.
Al llarg de la tarda d'aquest dimecres, familiars, amics, alumnes i gent del món de les lletres han acomiadat l'escriptor de Roda de Ter Emili Teixidor, traspassat aquest dimarts. El fèretre amb les despulles de l'autor s'ha cobert amb una senyera i unes roses vermelles.
La capella ardent s'ha situat en una torratxa al capdamunt de l'Escola Betània-Patmos de Barcelona, a la part alta de la ciutat. Teixidor va fundar l'Escola Patmos el 1959 i el 1975 es va fusionar amb la Betània. Restarà oberta fins a les 9 del vespre i al llarg d'aquest dijous al matí.
Entre les persones que han volgut acomiadar l'escriptor hi ha hagut la seva editora, Ester Pujol: "El buit el deixa a les lletres catalanes, personalment també, però això ara no és important. Era un dels grans i per sort ens queda la seva obra, convido a tothom qui no ho ha fet a que la llegeixi", ha afirmat emocionada.
"Va ser un mestre i el fet que siguem aquí acomiadant-lo ho demostra. Ho va ser en l'àmbit pràctic de la divulgació de la lectura i en el mestratge en la literatura. Va ser un honor publicar-lo i és un luxe poder-lo llegir", ha dit l'editora. Pujol ha assegurat que l'autor estava escrivint una nova novel·la, tot i que no n'ha volgut avançar ni la temàtica ni si s'arribarà a publicar.
Per a Pujol, una de les dèries de Teixidor era deixar constància d'un determinat moment, el de la postguerra, i ho va fer d'una manera "que a vegades ajuda més que molts llibres d'història". L'editora ha recordat que va aconseguir el consens de públic i crítica, sobretot amb 'Pa negre', tot i que l'èxit pel llibre li va arribar ja abans que es fes la pel·lícula. Pujol ha recordat als lectors que tota la seva obra està a disposició del lector.
Per la seva part, Xavier Salvat, un dels primers set alumnes que va tenir l'Escola Patmos quan Emili Teixidor la va fundar, per a qui l'escriptor va ser un "mestre, un referent, un mentor" i una de les persones que més l'han influït al llarg de la seva vida. Ha definit perquè va ser molt creatiu, va posar sempre la responsabilitat personal per davant d'altres coses. "És una de les poques persones que ha estat capaç de saber fer allò adient augmentar la lectura", ha afegit. "Missió complerta".
Joaquim Maria Puyal, que ha visitat la capella ardent a les sis de la tarda, ha recordat l'escriptor com una persona "sincera i lleial que no deia mai el que no pensava". En l'àmbit professional, Puyal i Teixidor van coincidir en els "primers programes de ficció de TV3" on, segons ha dit, l'escriptor " no només la ploma i el talent literari sinó també la visió pedagògica, quan enteníem que la televisió havia de ser també un instrument per fer arribar a al gent noticies, continguts interessants i no només una captació d'audiència".
A més, ha afegit que no només actuava des de la perspectiva del creador que difon el que pensa, sinó que sabia entendre les "servituds determinades que requerien els mitjans" com va demostrar, ha dit Puyal, "en les moltes recomanacions de llibres que feia a través de la ràdio". Finalment, el periodista ha afirmat que el seu record cap a l'escriptor "només pot ser el d'una gratitud permanent".
Un acte senzill i emotiu
Cap a les set del vespre, el director de l'Escola Betània-Patmos, Ricard Pol, ha obert un acte senzill i emotiu durant el qual antics alumnes d'Emili Teixidor com Lluís Pasqual, actual director del Teatre Lliure, i Frederic Amat, artista i escenògraf, han llegit textos per recordar l'escriptor de Roda de Ter.
A més, Manu Guix, que també va ser alumne de Teixidor, ha posat la nota musical a la vesprada i ha recordat l'autor com una persona que sempre el va "motivar a crear, llegir i escriure".
Representació institucional
Entre els assistents a l'acte també hi ha hagut el tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, que ha recordat l'escriptor com "un referent ètic" més enllà de la seva literatura o pedagogia, "perquè les societats necessiten les persones que saps que sempre hi són i que allò que diuen és veritat".

Per acabar, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha volgut fer un "reconeixement claríssim" a una persona que "ha marcat i ha posat el llistó molt alt en la professió de mestre perquè va saber estimar els alumnes, la llengua i la cultura, i ho va saber fer fundant escoles, escrivint i pensant en ells". "Com a mestra i consellera, tot el meu màxim reconeixement i una punta d'emoció", ha conclòs.