dilluns, 15 de maig del 2017

ADÉU A L'AUTOR DE 'PA NEGRE'

Família, amics, exalumnes i el món de la cultura acomiaden Emili Teixidor a la capella ardent
El funeral serà demà a la tarda a Roda de Ter, el poble natal de l'autor de 'Pa negre'

ERNEST ALÓS / BARCELONA
DIMECRES, 20 DE JUNY DEL 2012 - 19:44 CEST
 

La capella ardent d'Emili Teixidor, aquest dimecres.

Familiars, amics, exalumnes i gent del món de la cultura acomiaden aquesta tarda l'escriptor Emili Teixidor a la capella ardent instal·lada a la torrassa que corona l'Escola Betània-Patmos de Barcelona, on les seves restes mortals reposaran cobertes amb una senyera i amb roses vermelles avui fins a les nou del vespre i demà de 10 a 14 hores.
L'elecció de l'Escola Patmos no podia ser més encertada, ja que Teixidor la va fundar el 1959 i el 1975 es va fusionar amb la Betània. Segons la neboda de l'escriptor, la Generalitat havia ofert a la família la possibilitat que la capella ardent s'instal·lés en un espai institucional, però que sabedors que a l'autor no li agradaven gaire els actes oficials han interpretat com la seva última voluntat que fos a l'escola que ell va ajudar a crear.
El funeral tindrà lloc demà a les quatre de la tarda a l'església parroquial de Roda de Ter, localitat natal de l'escriptor. Les dues primeres corones que han arribat a la capella ardent són les enviades pel cantautor Lluís Llach.
El germà de l'autor, la seva cunyada i una neboda figuren entre els familiars que avui acompanyen Teixidor, per a qui cap a les vuit del vespre està previst que el músic Manu Guix ofereixi una audició amb un piano davant de la torrassa de l'escola, on s'han instal·lat uns plafons amb fotografies del pas de l'autor pel centre.
Entre els que han anat a expressar l'últim adéu a l'autor de Pa negre, que va morir ahir als 78 anys, hi havia, entre d'altres, el pintor Frederic Amat, el director del Lliure, Lluís Pasqual, la viuda i el fill del cuiner Santi Santamaría i el periodista Josep Maria Puyal. Aquest últim ha recordat que Teixidor va formar part del primer equip de guionistes de TV-3, que dirigia Jaume Cabré. El flamant Català de l'Any ha destacat també el seu "esperit didàctic, que destil·lava fins i tot en els seus guions televisius" i en les seves recordades recomanacions de llibres a Catalunya Ràdio. "Tenia la sensació que no deia res en què no cregués perquè tenia una oralitat que no es veia gens forçada i una expressió molt creïble", ha comentat Puyal.
També la seva editora de Grup 62, Ester Pujol, ha tingut un emocionat record, en què ha destacat el "buit que deixa en les lletres catalanes". "Era un dels grans i per sort ens queda la seva obra. Convido a tothom a llegir-lo", ha declarat. "Va ser un mestre i el fet que siguem aquí acomiadant-lo ho demostra. Ho va ser en l'àmbit pràctic de la divulgació de la lectura i en el magisteri de la literatura. Ha estat un honor publicar-lo i és un luxe poder llegir-lo", ha opinat Pujol, que ha revelat que Teixidor estava escrivint un nova novel·la sense voler avançar detalls ni de la temàtica ni sobre si s'arribarà a publicar. Segons l'editora, "una de les manies de Teixidor era deixar constància d'un determinat moment, el de la postguerra, i ho va fer d'una manera "que a vegades ajuda més que molts llibres d'història".
Per la seva part, Xavier Salvat, un dels primers set alumnes que va tenir l'Escola Patmos en els seus inicis, ha explicat que per a ell Teixidor va ser "un referent, un mentor" i "un mestre en el sentit més ampli i complet de la paraula, algú que no només ensenyava, sinó que estimulava a tenir curiositat per tot" i que va ser el responsable que ell s'aficionés a la lectura. Salvat, de la famosa família d'editors, també ha explicat una anècdota de l'autor de L'ocell de foc. Va comentar que dinaven junts una vegada al mes i que a l'acabar sempre se n'anava a casa amb una llista de llibres que, segons Teixidor, havia de llegir. També ha explicat que quan feia classes, als nens de set anys cada dia els llegia en veu alta un capítol de Salgari o de Stevenson i deixava per a l'endemà la incògnita del que podia passar després.
Un altre exalumne, Santi Ruiz, ha recordat que era un professor "original" i capaç "d'escriure amb un guix d'esquena a la pissarra mentre oferia un discurs seductor". 

D'altra banda, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha dedicat unes paraules des de Boston al malaguanyat escriptor català, segons informa Idoya Noain: "Se'n va un dels grans i un dels millors, les dues coses. Un home de mirada i visió crítica i dolça en el tracte, en la relació humana. Se'n va un gran escriptor, un gran novel·lista, un apòstol de la lectura, que ha infundat les ganes de llegir a moltes generacions. I se'n va un gran pedagog i un gran mestre, un promotor de l'ensenyament. Si a tot això hi sumem el compromís amb el país, amb la llengua i la identitat catalana, efectivament se'n va un dels grans i un dels millors".