dilluns, 22 de maig del 2017

PREMI JAUME FUSTER

L'illa dels llibres

Emili Teixidor rep el X Premi Jaume Fuster.
 6 maig 2011



Emili Teixidor, ha rebut el X Premi Jaume Fuster que concedeix l’Associació d’Escriptors a la Llengua Catalana a escriptors de reconegut prestigi per la seva trajectòria. El guardó li arriba poc després dels èxits de la pel·lícula ‘Pa negre’, una adaptació de la novel·la de l’escriptor de Roda de Ter. 
Emili Teixidor és escriptor, pedagog i periodista i ha escrit moltes obres adreçades a un públic infantil i juvenil,  tot i que ha publicat  novel·les  per a adults.
Va comneçar la carrera com a escriptoramb  Les rates malaltesDídac, Berta i la màquina de lligar boira   i L’ocell de foc. Ha destacat per la publicació de les novel·les Sic trànsit Glòria Swanson , Retrat d’un assassí d’ocellsEl llibre de les mosques  Pa negre, Laura Sants  i Els convidats .
A més d’aquest premi, Emili Teixidor ha rebut durant la seva trajectòria literària altres guardons com el Crítica Serra d’Or de narrativa, el Sant Jordi de novel·la, el Creixells, el Premi Nacional de Cultura de literatura infantil i juvenil i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat a la seva trajectòria.


Els guanyadors del Premi Jaume Fuster  dels últims anys són: Màrius Sampere (2010), Maria Barbal (2009), Montserrat Abelló (2008), Joan Francesc Mira (2007), Feliu Formosa (2006), Carme Riera (2005), Maria Antònia Oliver (2004), Jaume Cabré (2003), Quim Monzó (2002) i Jesús Moncada (2001).

--------


L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), amb votació directa dels propis escriptors/es, ha condecit el divendres 6 de maig el Premi Jaume Fuster a Emili Teixidor per la seva trajectòria de reconegut prestigi i pel conjunt de la seva obra en llengua catalana.

L’acte s’ha celebrat a l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès i ha comptat amb la participació del propi Emili Teixidor, que ha rebut de mans del president de l’AELC, Guillem-Jordi Graells, el diploma acreditatiu i una ploma com a símbol del premi. El director de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu, Jordi Muñoz, ha glossat la seva trajectòria i obra.

L'acte, breu i emotiu, ha estat presentat per Guillem-Jordi Graells, qui ha indicat que per primer el guanyador s'ha escollit mitjançant dues rondes de votacions, una primera de general i la segona per escollir entre uns pocs finalistes. Tot seguit Jordi Muñoz ha fet la glossa de la trajectòria d'Emili Teixidor, basant-se en tres aspectes fonamentals de l'autor de Roda de Ter. En primer lloc el mestratge i la vessant pedagògica i divulgadora de la seva obra; la seva tasca important de divulgador d'idees, i en tot moment la incitació a la lectura entre els infants i els joves. El segon punt que ha destacat Jordi Muñoz ha estat la seva feina amb l'art i l'ofici de l'escriptura i l'exigència que l'autor sempre té d'escriure bé. Segons Teixidor, som animals de llenguatge, i la primera funció de la novel·la és el llenguatge, seguida de l'emoció. Per això reivindica la poesia com a primigènia. Muñoz ha esmentat la memòria i l'oblit com a tercera característica de la trajectòria d'Emili Teixidor. Per Teixidor sense literatura no podem heretar res, i la tasca d'aquesta es recuperar un dels dons dels morts, la memòria. A través de la bona literatura ens podem reconciliar amb el passat. 

Abans d'acabar l'acte el flamant XI Premi Jaume Fuster ha contestat les preguntes dels periodistes, tot parlant dels límits de gènere que implica la literatura infantil i juvenil, fet que provoca que amb la literatura per a adults se senti totalment lliure; de la feina diària d'escriure cada dia sense excepció, o de la qualitat de les noves generacions d'escriptors, tot reivindicant figures com la de Folch i Torres, injustament oblidades malgrat la seva tasca de pioner en literatura infantil.


 Emili Teixidor, Guillem-Jordi Graells i Jordi Muñoz.

Fotos: Carme Esteve.

El nom de Teixidor se suma als anteriors guanyadors d’aquest premi, concedit mitjançant votació de tots els associats de l’AELC: Màrius Sampere (2010), Maria Barbal (2009), Montserrat Abelló (2008), Joan Francesc Mira (2007), Feliu Formosa (2006), Carme Riera (2005), Maria Antònia Oliver (2004), Jaume Cabré (2003), Quim Monzó (2002) i Jesús Moncada (2001).

Emili Teixidor (Roda de Ter, Osona, 1933). Escriptor, pedagog i periodista. Escriu principalment narrativa infantil i juvenil, amb una trentena de llibres publicats, i novel·la per a adults. Inicia la seva producció amb diversos títols que han esdevingut clàssics juvenils, com ara Les rates malaltes (1967), premi Joaquim Ruyra; Dídac, Berta i la màquina de lligar boira (1969) iL'ocell de foc (1969). Per al públic adult escriu el recull de narrativa Sic trànsit Glòria Swanson (1979), premi Crítica Serra d'Or, i les novel·les Retrat d'un assassí d'ocells (1988); El llibre de les mosques (2000), premi Sant Jordi de novel·la, i la més aclamada de totes, Pa negre (2003), guanyadora dels premis Joan Crexells, Lletra d'Or, Premi Nacional de Cultura de Literatura i Maria Àngels Anglada, i en el qual s’ha basat l’exitosa pel·lícula d’Agustí Villaronga. Continua la seva producció amb la publicació de les novel·les Laura Sants (2006) i Els convidats (2010).

També escriu guions per a la ràdio i la televisió, articles periodístics i reculls d'articles de les seves intervencions radiofòniques, com ara En veu alta: escrits per a la ràdio (1998).